DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

DACE contactbijeenkomst 28 september 2017 'Closing the loop bij cost engineering'

Datum: 28-sep-2017


Programma

De contactbijeenkomst wordt deze keer verzorgd door SIG 'Cost Engineering Process Industry' (CEPI) en heeft als thema 'Closing the loop bij cost engineering'. 

 

De cost engineer mag zich bezighouden met de gehele life cycle van de projecten waar hij bij betrokken is. Vanaf de (initiële) kostenramingen, via het onderbouwen van business cases en budgetten tot planning en control activiteiten tijdens de uitvoering. En als het goed is, is de cost engineer ook betrokken bij de afsluiting en evaluatie van het project. Dan wordt de vraag interessant: “hoe goed is onze raming aan het begin van het project eigenlijk geweest?”, en “hoe kunnen we onze raming voor een volgend project verbeteren?"

 

Het zal regelmatig voorkomen dat ramingen achteraf niet overeen blijken te komen met de uiteindelijke realisatie van de projectkosten. Waar zit hem dat nu in? Wat kunnen we leren uit alle data die ons ter beschikking staat? Hoe kunnen we komen tot betere ramingen? Wanneer is een raming eigenlijk goed (genoeg)?

 

Op de contactbijeenkomst van 28 september aanstaande laat SIG CEPI zien hoe de cost engineer in de praktijk deze problematiek het hoofd kan bieden en welke middelen hij daartoe kan inzetten. 

 

De presentaties worden verzorgd door Fedde Tolman (KiwaKOAC), Martijn Koster (Fluor) en Aafje Jansen - Romijn (Cost Engineering Consultancy). Fedde schetst een context voor hoe goed een raming kan zijn. Martijn en Aafje schetsen hoe een raming wordt opgezet vanuit het oogpunt van controleerbaarheid en evalueerbaarheid, hoe cost control methoden en technieken helpen de raming te realiseren en kijken naar de mogelijkheden om te leren van het project na afloop. 

 

Het voorprogramma van de middag wordt verzorgd door de SIG GWW en gaat over 'Grip op kosten'. Een essentieel onderdeel in het geven van  de juiste adviezen, is grip hebben op de processen en de locatie van specifieke kosten, juist binnen de GWW. Door continue aandacht, samenwerking met stakeholders en analyses, krijgen we hier vat op en worden budgetoverschreidingen beperkt.  

 

PROGRAMMA

 

13.45 uur: Voorprogramma SIG GWW: 'Grip op kosten' 
15.00 uur: Welkom, door Robert de Vries (vz DACE)
15.15 uur: Presentatie 'Hoe zet je een goede raming op', door Fedde Tolman (KiwaOAC)
15.45 uur: Presentatie 'Cost management in de praktijk', door Martijn Koster (Fluor)
16.15 uur: Presentatie 'Closing the loop door middel van benchmarking', door Aafje Jansen - Romijn (Cost Engineering Consultancy)
16.45 uur: Discussie aan de hand van stellingen 
17.00 uur: Sluiting en netwerkborrel   

 

AANMELDEN

 

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst. 

 

We hebben de aanmeldprocedure vereenvoudigd. U kunt nu, wanneer u ingelogd bent op de website met twee klikken op de knop uw registratie regelen. Klik hier.

 

Wij begrijpen dat u uw logingegevens wellicht niet paraat heeft. Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

 

Heeft u nog geen logingegevens? Vul dan uw emailadres in onder 'DACE kent mij niet' en vul het formulier in. Na verzending zorgt Bureau DACE ervoor dat u wordt geregistreerd voor de DACE contactbijeenkomst op 28 september.

 

Mocht u tegen problemen aanlopen bij het aanmelden, aarzel dan niet contact op te nemen met Bureau DACE (info@dace.nl). Graag attendeer ik u op de mogelijkheid om met meerdere collega's van uw bedrijf deel te nemen aan de DACE contactbijeenkomst. Stuur deze mail daarom gerust door aan uw collega's. Ook zij kunnen zich via de registratielink inschrijven. 

 


Terug naar het agenda overzicht

Agenda

logo3262.pngKapp-logo-NW.pngYdo-organisatie-adviseurs-logo.pngBN_kleur.pngRdlogo27012013_3.pngbronswerk_logo_payoff_rgb_72dpi_v2.png