DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Cost engineering in de procesindustrie: citius, altius, fortius.

Tijdens de afgelopen 4 bijeenkomsten heeft de SIG CEPI de gehele keten van een project life cycle in de procesindustrie onder de loep genomen en daarbij – uiteraard – met name gekeken naar de rol van de cost engineer. Er gebeurt nogal wat, onze cost engineer wordt een ware olympiër.

Overzicht door kennis van zaken
Was de cost engineer oorspronkelijk één van de techneuten in het project team die wist wat hoeveel kost en daar de project manager met financiële (budget) informatie in ondersteunde, inmiddels wordt er veel meer gevraagd. Het vakgebied ontwikkelt zich in rap tempo zowel in de breedte als in de diepte. Vanaf de eerste inschattingen in  een conceptual / basic design fase (met meestal zeer summiere informatie tot je beschikking), tot en met de evaluatie en eindrapportages van het project wordt relevante, correcte informatie verwacht: hoeveel gaat het kosten? hoeveel heeft het nu gekost? (en vervolgens: waarom zo veel?). De cost engineer kan alleen functioneren als hij/zij zowel kostenkunde-technisch, als ook procestechnologisch én met gevoel voor politiek, besluitvorming en organisatorische verhoudingen, weet wat hij/zij doet.

De moderne cost engineer is een duizendpoot.

Spagaat
Terwijl het vak van cost engineer zich zowel in de breedte als in de diepte ontwikkelt, gaan megatrends niet aan ons vakgebied voorbij. Onder invloed van de immer voortschrijdende digitalisering wordt de cost engineer geacht om met steeds minder informatie, zeer snel, toch een relevant antwoord te formuleren. De wereld van de cost engineer bestaat uit calculeren op basis van complexe software (3D) modellen, (big) data analyses, correct gebruik van benchmark data in een omgeving je klant snelle antwoorden verwacht op vragen met summiere achtergrondinformatie.

Het wordt dus alleen maar belangrijker voor onze cost engineer om verwachtingen goed te kunnen managen, o.a. door zijn/haar (voorlopige) cijfers op de juiste manier en met de nodige nuances te kunnen presenteren. Ondanks de verregaande automatisering dient hij/zij te blijven begrijpen wat hij/zij nu eigenlijk aan het doen is: hoe is dat software model eigenlijk opgebouwd? Welke rekenregels ben ik aan het gebruiken en zijn die wel van toepassing? En zo nee, wat moet het dan zijn?

Om dit vak goed uit te oefenen moet je wel héél veel ervaring opdoen, is de gedachte bij de ‘oudere’ generatie cost engineers. Tegelijk zien we dat de motivatie van ‘jongere’ cost engineers nu juist niet ligt in het jarenlang “hetzelfde doen” om veel ervaring op te doen. Hoe kun je in een relatief korte tijd dan toch die breedte en diepte van het vakgebied leren overzien en toepassen? En daarbij moet je je niet alleen technisch-inhoudelijk verdiepen, maar vooral ook je interpersoonlijke vaardigheden ontwikkelen: leren presenteren, overtuigen, verwachtingen managen, je rol leren pakken in high performance teams, enzovoort, enzovoort, enzovoort…..

De moderne cost engineer zit in een continue spagaat.

Kansen
Onze cost engineer moet dus sneller kunnen werken, een hogere output kunnen leveren en sterker in zijn schoenen staan in een omgeving die steeds meer verlangt, op steeds breder terrein, in een steeds complexere wereld.

Dit vergt een rigoureuze herziening van het vak van cost engineer. Ook al weten we nog niet precies hoe de ‘cost engineer 2.0’ er uit gaat zien, we zijn ons er in elk geval van bewust dat er veel verandert voor deze vakprofessional. Daarbij zoeken we inmiddels naarstig naar middelen om de cost engineer klaar te stomen voor zijn mooie uitdagende werk. We spreken er met elkaar over, bijvoorbeeld in de context van de SIG en tijdens DACE bijeenkomsten, en genereren ideeën hoe we het vak kunnen blijven ontwikkelen. Bij diverse opleidingen (zie bijvoorbeeld de DACE CCE opleiding) komt steeds meer aandacht voor het ontwikkelen van kwaliteiten buiten het technisch-inhoudelijk gebied.

Eén ding is duidelijk: het vakgebied wordt er niet simpeler op, maar wel interessanter!

Terug naar het overzicht

Nieuws

Verslag DACE/NVBK contactbijeenkomst 6 juni 2019 - Best Value en Vested: nieuwe procurement trends

Best Value en Vested: nieuwe procurement trends De tweede contactbijeenkomst van 2019...

Lees verder >>

3-daagse DACE awareness Value Management opleiding najaar 2019

“Laat uw project of product beter renderen” “Borgt de aansluiting bij...

Lees verder >>

DACE cursus Essenties van Project Cost Control 2019

Wilt u uw kennis en inzicht in Cost Control vergroten? Meld u dan nu aan voor onze...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
Costengineering-Logo.pngGeurts otrmn.GIFLogo_Windesheim_algemeen_PMS.pngstork_logo_CMYK_7693C.pngKH_Engineering_PMS.pngVMI-GROUP-logo-PMS355.png