DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Hernieuwde opleiding tot ‘Certified Cost Engineer’ in volle gang

In januari is de ‘Certified Cost Engineering’ opleiding (CCE) in een geheel vernieuwde opzet van start gegaan. Meer informatie over de opleiding is hier beschikbaar.

Zoals eerder bericht heeft DACE in januari de eerste (kick off) bijeenkomst georganiseerd in hotel Houten. Het CCE opleidingsteam is verheugd dat een aantal bedrijven uit de NAP-keten zich bereid heeft getoond om gastheer te zijn voor diverse ‘face-to-face’ meetings.

De tweede bijeenkomst heeft plaatsgevonden van 11 tot 13 april, bij Engie. De 19 studenten en hun docenten waren te gast op de productielocatie Engie-Fabricom BV in Dordrecht, waar Engie een leslokaal ter beschikking had gesteld, met alle andere benodigde faciliteiten ter plekke.

 


De studenten aan het werk tijdens college ‘Project management’ door prof. Hans Bakker


In deze tweede 3-daagse sessie zijn de studenten ‘de diepte ingedoken’. Van de 4 kernvakken uit de opleiding kwamen er al 3 aan bod. 

Op de eerste dag doceerde prof. Hans Bakker (TU Delft) over project management in engineering projecten. Dag 2 stond in het teken van 

‘scheduling’, verzorgd door Marcel Pieters (MPPL). Op de laatste dag doceerde Elmer Sachteleben (Cost Engineering consultancy) het vakgebied ‘Estimating’. Deze dagen werden door de studenten ook benut om een start te maken met hun paper en de uitwerking van een case study, waarvoor ze in subgroepen zijn ingedeeld, gedurende de rest van de looptijd van de opleiding.

Er werd niet alleen aan inhoudelijke kennis gewerkt, ook thema’s als presentatietechnieken en samenwerking in groepen komen aan bod. Zo had prof. Hans Bakker een oefening voor de studenten voorbereid om communicatie en samenwerking te oefenen.

 


Oefenen in samenwerken – maar wel geblinddoekt                                                                                   

Naast diverse colleges, oefeningen en praktijkopdrachten was er ook plaats ingeruimd voor een rondleiding door de fabriek in Dordrecht, waar gebogen CS, RVS en Duplex pijpen en bochten worden gemaakt. Tijdens deze rondleiding werd nog eens extra  inzichtelijk gemaakt hoe de productiewijze van een stuk equipment (in dit geval piping) van invloed is op de uiteindelijke kosten.

 

Opslag van piping onderdelen bij Engie-Fabricom in Dordrecht.

 

Al met al is het een intensieve, vermoeiende, maar zeker ook inspirerende 3-daagse bijeenkomst geweest. Mede door de inzet van Engie in Dordrecht is deze ‘face-to-face’ prima verlopen. De volgende bijeenkomst vindt plaats van 20 t/m 22 juni. Dan is Shell in Rijswijk onze gastheer. Later dit jaar is de CCE opleiding ook nog te gast bij Stork (Utrecht) en Boskalis (Papendrecht).

Het CCE opleidingsteam bedankt Engie voor de gastvrijheid en hun goede zorgen. We kijken uit naar de volgende bijeenkomst in juni bij Shell.

Terug naar het overzicht

Nieuws

Diploma uitreiking opleiding Certified Cost Engineer

Op 29 mei jl. vond de diploma uitreiking plaats van de DACE Cost Engineering opleiding. De...

Lees verder >>

DACE en de AVG

Beste deelnemers, Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)...

Lees verder >>

Verslag DACE contactbijeenkomst 31 mei 2018 - Circulaire Economie

Circulaire economie De tweede contactbijeenkomst van 2018, gezamenlijk georganiseerd door de...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
KH_Engineering_PMS.pngCOFELYFabricom_73mm_RGB-Bi-Plain.pngVMI-GROUP-logo-PMS355.pngstork_logo_CMYK_7693C.pngFrieslandCampina.pngMovares_adviseurs_FC.png