DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Het is tijd voor een SIG Planning binnen DACE

Cost Engineering is een veel omvattend vakgebied, althans volgens de definitie van de International Cost Engineering Council (ICEC), een definitie die wij als DACE ook omarmen. Een van de aspecten die de Cost Engineer moet beheersen is planning of scheduling afhankelijk welk jargon je wenst te volgen.

Geld is de resultante

Als Cost Engineers focussen wij op “Cost”, maar eigenlijk zijn kosten de eenheid waarin wij een project meten en vertalen wij aspecten als scope, kwaliteit, veiligheid en tijd in geld. Er is een discussie gaande of Project Controls niet een betere betiteling zou zijn voor Cost Engineering. Eén van de belangrijkste “cost drivers” is ongetwijfeld “tijd”, zowel in het kader van “time to market” als in het kader van bouwtijd is tijd een belangrijke factor in de totale kosten van een project. Bij een korte doorlooptijd gaan alle fases door elkaar lopen en neemt de kans op fouten en interferentie sterk toe met de gevolgen voor productiviteit en dus de kosten.

DACE SIG Planning

DACE is daarom bezig een een Special Interest Group (SIG) Planning in het leven te roepen. In de DACE traditie proberen we de hele keten in deze SIG vertegenwoordigt te laten zijn. Dit lijkt een uitdaging met name omdat het lijkt alsof “owners” deze vaardigheid hebben uitbesteed aan ingenieursbureaus en verder zien we dat deze vakgroep vaak georganiseerd is rond kleine bureaus en ZZP constructies. Toch denken we dat het nuttig is voor DACE om voor deze vakgroep binnen onze industrieën een platform te maken en de synergie naar begroten, maar ook naar value engineering en risk, te faciliteren.

Time is money, time is conflict

Tijd is geld is een van de meest gehoorde kreten, die voor mij onomstotelijk aangeeft dat planning en het begrijpen van planningen één van de belangrijkste beheers elementen zijn in een succesvol project. In de praktijk zie je dat het succes van een project meestal wordt aangegeven met “op tijd en binnen budget”. Tijd is ook vaak het onderwerp van contractuele conflicten, wie heeft welke vertraging veroorzaakt met welk gevolg. Tijd is dus kennelijk een groot risico.

Het is voor mij duidelijk “HET IS TIJD VOOR EEN SIG PLANNING BINNEN DACE”

Heeft u ook interesse om deelnemer te worden van DACE SIG Planing? Neem dan contact op met Bureau DACE voor meer informatie (info@dace.nl)

Terug naar het overzicht

Nieuws

Verslag DACE/NVBK contactbijeenkomst 6 juni 2019 - Best Value en Vested: nieuwe procurement trends

Best Value en Vested: nieuwe procurement trends De tweede contactbijeenkomst van 2019...

Lees verder >>

3-daagse DACE awareness Value Management opleiding najaar 2019

“Laat uw project of product beter renderen” “Borgt de aansluiting bij...

Lees verder >>

DACE cursus Essenties van Project Cost Control 2019

Wilt u uw kennis en inzicht in Cost Control vergroten? Meld u dan nu aan voor onze...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
eps.logo-Visser-en-smit-hanab.pngKH_Engineering_PMS.pngBN_kleur.pnglogo_AWL_final.pngHNV_Logo_2spotC.pngGF_Blue-CMYK-(uncoated).png