DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Hoe vaak maken we begroting van hetzelfde project?

De eerste begroting wordt vaak gemaakt ten behoeve van screening van een initiële concept. Deze begroting heeft vaak de grootste of soms zelfs geen enkele bandbreedte. Toch, voor mijzelf, is dit vaak de leukste vraagstelling; weinig informatie en veel mogelijkheden om mijn creativiteit in de begroting te verwerken.

Daarna volgen de diverse meer inhoudelijke begrotingen. Er wordt op het gekozen concept ingezoomd; beetje meer of een beetje minder. Afhankelijk van de risico’s en het achterliggende verdienmodel kan het aantal variaties sterk oplopen, resulterend tot veel werk, soms tot nogal wat frustratie bij de diverse betrokkenen.
Leuke vragen die we ons kunnen stellen:

  • Wat is de kwaliteit en het totaal bedrag van de gebruikte offertes? Of hebben we voornamelijk gebruik gemaakt van een mogelijk intern kostenmodel?
  • In hoeverre is de planning in de bedragen geïntegreerd, in hoeverre is de planning gebaseerd op het aantal uren wat in de begroting zit, hebben we het voor elkaar gekregen om het mogelijke uitlopen van de constructie te vertalen binnen de begroting (verlengde periode voor de indirecte kosten, hogere inflatie, etc.)?
  • Hebben we een juiste inschatting gemaakt van het risico, van zowel de interne zaken als wel die invloeden en restricties van buiten (waar we geen invloed op hebben)?

En dan uiteindelijk, goedkeuring van het project; leuk. We mogen gaan bouwen! Gedurende de constructie is er behoefte aan een andere kostendefinitie; te weten controle op de uitgaven, en het verzorgen van een juiste prognose van de uiteindelijke project kosten. Hierbij uiteraard gebruik makend van een model wat de echte constructie voortgang meet, niet op basis van een percentage gerelateerd aan de planning. En niet onbelangrijk, het koppelen van de projectuitgaven aan de financiële systemen (SAP?).

Tussen de begindatum en de einddatum kan een aanzienlijke periode zitten. Soms wel oplopend naar 10 jaar. Hoeveel begrotingen en kostenoverzichten zijn er wel niet gemaakt? Hoeveel verschillende methoden en systemen zijn er wel niet gebruikt om tot antwoorden te komen?

Het gebruiken van andere of nieuwere systemen is af-en-toe wel zo makkelijk, aangezien de oude en de nieuwe begroting vaak moeilijk zijn te vergelijken. Met als resultaat dat de binnen de begroting gebruikte scope definitie en prijzen vaak niet meer zijn te vergelijken. Is dit nu een voordeel voor de calculator, of de opdrachtgever? Zelf denk ik dat zo’n rookgordijn nooit goed is!

Mijn advies: Probeer te streven naar maximale consistentie; je geloofwaardigheid als een professional kan in gevaar komen. Probeer bij iedere wijziging duidelijk te maken wat er anders is aan de scope definitie, en de prijsstelling. En: Probeer zo lang mogelijk gebruik te maken van dezelfde systemen!
 

Jaap Vreeburg
Project Manager Capital Cost Estimating Tool Shell Global Solutions
 

Terug naar het overzicht

Nieuws

Verslag DACE/NVBK contactbijeenkomst 6 juni 2019 - Best Value en Vested: nieuwe procurement trends

Best Value en Vested: nieuwe procurement trends De tweede contactbijeenkomst van 2019...

Lees verder >>

3-daagse DACE awareness Value Management opleiding najaar 2019

“Laat uw project of product beter renderen” “Borgt de aansluiting bij...

Lees verder >>

DACE cursus Essenties van Project Cost Control 2019

Wilt u uw kennis en inzicht in Cost Control vergroten? Meld u dan nu aan voor onze...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
Tata-steel_BM_RGB.pngRdlogo27012013_3.pngMovares_adviseurs_FC.pngIv-Industrie.pngRHDHV_WS+D_CMYK.pngbronswerk_logo_payoff_rgb_72dpi_v2.png