DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Projectmanagement en standaard systemen

Zoals u inmiddels weet, maak ik me al jaren druk over de achterblijvende prestaties van projecten in het algemeen. Veel van onze aandacht op het gebied van onderzoek, maar ook op het gebied van onderwijs is dan ook gericht op het verbeteren van die prestaties. Op zijn minst kunnen we de studenten al bekend maken met de problemen onder het motto een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dat dit niet voldoende is moge duidelijk zijn. Dus ook via het onderzoek proberen we deze boodschap verder uit te dragen door te laten zien waar het vaak aan schort. En hier bevind ik me vaak in een split.


Projectmanagement
In mijn loopbaan binnen Shell hebben we laten zien dat de combinatie van een gestandaardiseerd projectmanagement systeem, een daarop aansluitende gedegen opleiding voor alle niveaus binnen de projectmanagement gemeenschap en de ambitie om je via benchmarking te vergelijken met de competitie kan leiden tot duidelijk verbeterde project prestaties. Dit geldt zeker voor de grote projecten. Dus standaards geven resultaat, maar standaards gebruiken zonder intelligentie gaat fout. Dus de split zit daarin dat ik voor kleinere of minder complexe projecten zeg dat je het projectmanagement vaak moet aanpassen aan de omstandigheden. Hoever ga je daarin? Als je teveel aanpast is er geen standaard meer en gaat het project weer fout. Dus een deel van het onderzoek is erop gericht om die minimum voorwaarden, de minimum eisen vast te leggen. Tot hier gaat alles goed.

Waar het mis gaat is, is op het hoogste niveau. In de bestuurskamer. Ik heb dat meegemaakt in mijn eigen loopbaan, maar ook bij mijn advieswerkzaamheden. En het komt ook duidelijk naar voren uit de wetenschappelijke literatuur.

Praktijkvoorbeelden
Een praktijkvoorbeeld. Bij de goedkeuring van het investeringsbesluit verdedigt de projectmanager de door zijn team samengestelde kostenbegroting op basis van een P50 benadering (50% kans op onderbesteding en 50% op overbesteding). Ondanks deze duidelijke richtlijn voelt het bestuur zich toch genoodzaakt bij het nemen van het besluit om te investeren aan de projectmanager mee te geven dat hij er voor moet zorgen om het project onder budget op te leveren. Dames en heren, duik nog eens een weekendje in de leerboeken over stochastiek. Een ander voorbeeld: directeuren zeggen project management te begrijpen, ook van engineering projecten. Maar toch willen ze zich niet vastleggen op een scope ook na de investeringsbeslissing, want ze willen hun flexibiliteit behouden. Dames en Heren, weet u wel wat dit u zal kosten? Een laatste voorbeeld, ook echt gebeurd. Een directeur van een grote onderneming is terecht trots op het feit dat 8 grote projecten allemaal onder budget zijn opgeleverd over een periode van 12 jaar. Dat is waarlijk een prima prestatie, maar toch is er iets mis. De wet van de grote getallen gaat nog niet echt op, maar bij 8 projecten op basis van P50 begrotingen hadden er toch minstens 4 boven budget moeten zijn. Ed Merrow begint zijn boek (Industrial megaprojects) met de 7 pitfalls van project management. De fouten die door de baas van onze project manager maar al te vaak worden gemaakt. Project management training is ook op bestuurskamer niveau nog hard nodig. Daarom houd ik me ook bezig met het voorbereiden van een projectmanagement training voor executive sponsors. U hoort nog van ons.

Hans, NAP Professor

Terug naar het overzicht

Nieuws

Verslag DACE/NVBK contactbijeenkomst 6 juni 2019 - Best Value en Vested: nieuwe procurement trends

Best Value en Vested: nieuwe procurement trends De tweede contactbijeenkomst van 2019...

Lees verder >>

3-daagse DACE awareness Value Management opleiding najaar 2019

“Laat uw project of product beter renderen” “Borgt de aansluiting bij...

Lees verder >>

DACE cursus Essenties van Project Cost Control 2019

Wilt u uw kennis en inzicht in Cost Control vergroten? Meld u dan nu aan voor onze...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
Dukers-en-de-cock-cmyk.pngCOFELYFabricom_73mm_RGB-Bi-Plain.pngKH_Engineering_PMS.pngbronswerk_logo_payoff_rgb_72dpi_v2.pnglogoHarsveld_pms282+877.pngstork_logo_CMYK_7693C.png