DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Uitnodiging DACE contactbijeenkomst 14 maart a.s.: 'Contract Management'


In het brede palet van SIG’s bij Dace ontbreekt nog een belangrijke bloedgroep van de Cost en Value Engineers, namelijk Contract Management. In deze contact bijeenkomst zijn drie sprekers uitgenodigd die hun professionele ervaring en kennis van dit vakgebied tijdens de contactbijeenkomst zullen delen. Jouke van der Schors, Robert de Vries en Marcel Ruygvoorn tonen waar de toegevoegde waarde van deze discipline bij projecten zit, en waar de risico’s liggen.

De eerste presentatie zal worden gegeven door Robert de Vries (Stork) met als titel “From Risk to Contract: a zero sum game?”. Waarom maken we contracten in de procesindustrie en hoe verwerken we de risico’s daarin. In de contracting wereld wordt gezegd dat je het risico moet neerleggen bij de juiste partij, maar welke partij is dat? Robert volgt in zijn presentatie een aantal risico’s via de contractering van klant naar engineer naar aannemer.

Marcel Ruygvoorn (Van Benthem & Keulen) is vooral werkzaam op het gebied van het contractenrecht en het aansprakelijkheidsrecht. Ook in de uitvoeringsfase van een contract is een belangrijke rol weggelegd voor de contractmanager. Maar waaruit bestaat die rol dan precies, meer in het bijzonder in relatie tot (dreigende) claims op de meest gebruikelijke thema’s als meerwerk, leegloop en uitloop? En wat is de rol van de contractmanager in relatie tot de advocaat of bedrijfsjurist die het (dreigende) geschil begeleidt? Op deze en aanpalende vragen wordt tijdens de lezing ingegaan.”

De derde presentatie wordt verzorgd door Jouke van der Schors (Vijverberg Management Consultants). Wat is de toegevoegde waarde van Contract Management voor succesvolle projecten? Wat doet een contractmanager eigenlijk? Contract Management is geen beschermd of vastomlijnd beroep. Vanuit ons perspectief van consultant zien wij de verschillende manieren waarop Contract Management is verankerd in organisaties en projectteams binnen de keten van Asset Owners, Contractors en Engineers. Wij streven naar meer duidelijkheid over de rol van Contract Management binnen projecten. Vanuit deze visie delen wij een aantal praktijkervaringen over de invulling van Contract Management tijdens verschillende projectfases.

In het voorprogramma zal Dennis de Raat (Balance) een presentatie geven. “De klacht dat geïntegreerde contracten zorgen voor ‘papieren tijgers’ tijdens de uitvoering is al bijna net zo oud als de UAV-GC zelf en lijkt een terugkerend fenomeen in projecten. Ook de voorbeelden van projecten die op teleurstellingen zijn uitgelopen bij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zijn legio. Waarom is dit zo en wat gaat er mis? Dat geïntegreerde contractvormen niet het ‘ei van Columbus’ zijn moge duidelijk zijn, maar het is wel een contractvorm die zeer goed bruikbaar en werkbaar is in diverse type projecten: zowel groot en complex als ook eenvoudig en klein. In onze praktijk zien wij verschillende terugkerende oorzaken waarbij het probleem én de sleutel om het op te lossen bij de opdrachtgever ligt. Dennis de Raat licht de drie oorzaken toe en neemt de deelnemers mee in zijn visie op proportionele en beheersbare contracten.”

PROGRAMMA
14.00 uur: Voorprogramma: 'Geïntegreerde contracten vanuit OG-perspectief: 'We kunnen zoveel beter...'', door Dennis de Raat (Balance)
15.00 uur: Welkom, door Robert de Vries (vz DACE)
15.15 uur: Presentatie 'From Risk to Contract: a zero sum game?' door Robert de Vries (Stork)
15.45 uur: Presentatie 'De rol van de contract manager en de jurist in de uitvoeringsfase van een contract' door Marcel Ruygvoorn (Van Benthem & Keulen)
16.15 uur: Presentatie 'Wat is de toegevoegde waarde van Contract Management voor succesvolle projecten?' door Jouke van der Schors (Vijverberg)
16.45 uur: Korte paneldiscussie  
17.00 uur: Sluiting en netwerkborrel  

AANMELDEN
U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst. 

Zijn er in uw organisatie contract managers die nog niet actief zijn bij DACE. 
DACE nodigt hen bij deze graag uit voor de contactbijeenkomst.

Terug naar het overzicht

Nieuws

Verslag DACE/NVBK contactbijeenkomst 6 juni 2019 - Best Value en Vested: nieuwe procurement trends

Best Value en Vested: nieuwe procurement trends De tweede contactbijeenkomst van 2019...

Lees verder >>

3-daagse DACE awareness Value Management opleiding najaar 2019

“Laat uw project of product beter renderen” “Borgt de aansluiting bij...

Lees verder >>

DACE cursus Essenties van Project Cost Control 2019

Wilt u uw kennis en inzicht in Cost Control vergroten? Meld u dan nu aan voor onze...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
logo-Sitech-2-kleuren.pngRHDHV_WS+D_CMYK.pnglogoHarsveld_pms282+877.pnglogo_AWL_final.pngstork_logo_CMYK_7693C.pngBN_kleur.png