DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Value Engineering @ Philips

Welke methodieken gebruikt Philips in hun organisatie om de prijs/kwaliteit verhouding van producten en processen te vergroten? Per Mans vertelde hier meer over tijdens de informele bijeenkomst die gezamenlijk door SIG VM DACE en Philips is georganiseerd op 2 oktober 2015. Tijdens de bijeenkomst zijn de deelnemers aan de slag gegaan met VE aan de hand van een bestaande haardroger en werden zij stap voor stap meegenomen in het VE proces bij Philips. 

Design for Excellence
Volgens Per Mans is Value Engineering voor Philips een ‘mindset en veranderingsprogramma om onder andere besluitvorming tussen kosten en waarde te verbeteren, keuze te kunnen maken voor het juiste kwaliteitsniveau en verwachtingen en behoeften van klanten in te vullen’. Binnen de organisatie van Philips wordt Value Engineering ingezet binnen een Design for Excellence Toolbox. Hieronder vallen methodieken zoals Teardown / Reverse Engineering ten behoeve van Product Design en Spider Map en Feature Bench Marking ten behoeve van Marketing. 

Spider map
In een drang om kwalitatief hoogwaardige producten te leveren, wordt er wel eens gedacht dat klanten een songtekst van Queen scanderen: I want it all and I want it now! Hierdoor kan er ‘over-specificatie’ van producten optreden. De VE tool Spider Map helpt te voorkomen dat producten te veel specificaties leveren en daarmee focus en waarde voor klanten verliezen. In 1 overzicht worden de belangrijkste productvoordelen (prestatiefactoren) voor verschillende stakeholders weergegeven. 

Evaluatie van de dag
Philips gaf inzicht in hoe VE methodieken uit de toolbox helpen om de specifieke context van producten in te schatten (markt- en/of product positie), ideeën te integreren en evalueren en besluitvorming te initiëren. De deelnemers zaten na afloop van de bijeenkomst boordevol inspiratie. Ideeën genoeg om na deze kennismaking van ‘VE-outsiders’ en kennisdeling tussen meer ervaren VE-ers aan de slag te gaan met VE en de prijs/kwaliteit verhouding van producten en processen te vergroten. 

Daarmee is het podium vrij voor een volgende organisatie om een inspirerend verhaal te vertellen hoe zij Value Engineering toepassen! 

Voor meer informatie over wanneer de volgende bijeenkomst over Value Management in samenwerking met DACE georganiseerd wordt zie de website www.dace.nl

Auteurs:
I. Bolier MSc., adviseur gebiedsontwikkeling, Witteveen+Bos en vice-voorzitter SIG VM, DACE
P. Mans MSc., VE coach Europa, Philips

Terug naar het overzicht

Nieuws

Verslag DACE/NVBK contactbijeenkomst 6 juni 2019 - Best Value en Vested: nieuwe procurement trends

Best Value en Vested: nieuwe procurement trends De tweede contactbijeenkomst van 2019...

Lees verder >>

3-daagse DACE awareness Value Management opleiding najaar 2019

“Laat uw project of product beter renderen” “Borgt de aansluiting bij...

Lees verder >>

DACE cursus Essenties van Project Cost Control 2019

Wilt u uw kennis en inzicht in Cost Control vergroten? Meld u dan nu aan voor onze...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
Iv-Industrie.pngLogo_Windesheim_algemeen_PMS.pngLogo-Van-Hattum-en-Blankevoort.pngTata-steel_BM_RGB.pngYdo-organisatie-adviseurs-logo.pngHNV_Logo_2spotC.png