DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Verslag ICEC congres 2014: "Re-engineering Total Cost Management"

Dit jaar werd het jaarlijkse congres van onze mondiale koepelvereniging ICEC (International Cost Engineering Council) gehouden in Milan. Van 20 tot en met 22 oktober kwamen er zo’n 350 costengineers uit meer dan 35 landen bij elkaar om door middel van een kleine 100 plenaire en parallel-sessies aan kennisuitwisseling te doen.
Onder hen ook vier DACE leden. Joep van der Meer van RWS doet verslag.

“It is a pleasure for me to thank all of you for being here in Milan, here in Italy. I and the AICE hope you can fully appreciate these three days of conference we have organized for you.” Warme woorden werden er gesproken door Emanuele Banchi voorzitter en gastheer namens de AICE, onze Italiaanse zustervereniging,bij de opening van het negende wereldcongres van ICEC.

 
Op de foto v.l.n.r. René Berghuijs (NCI Agency), Paul Bakker (Heineken),
Joep van der Meer (Rijkswaterstaat), Robert de Vries (STORK, voorzitter DACE)

Het thema van het congres was: Re-engineering Total Cost Management.

In de zaal voelde ik me als enigszins grijzende en kalende man van middelbare leeftijd prima thuis. Dat is vooral positief bedoeld want het maakt duidelijk dat er voor vele jaren ervaring en deskundigheid aanwezig was.

Het belang daarvan werd onderstreept door Alexia Nalewaik (QS Requin company,USA) en Anthony J. Mills (Deakin University,Vic,  Australia.) Uit hun onderzoek blijkt dat de echte keiharde kostendeskundigheid steeds meer opschuift in de richting van procesbeheersing. De 10 grootste kostenbureaus ter wereld zijn geen cost-estimators of quantity-surveyors maar management concultancy bedrijven. Een zorgelijke ontwikkeling volgens hen, hoewel het wat mij betreft ook vaak goed is om de kosten van een project in een breder perspectief te plaatsen.  

Zorgen kwamen ook naar boven in de andere plenaire sessies waarbij duidelijk werd dat de grote issues bij kostenmanagement voor alle sectoren en voor alle landen universeel zijn: problemen met scope-vaststelling, het benoemen van risico’s en het gedoe met opdrachtnemers over contractwijzigingen (claims) om maar eens wat te noemen. Het leidde bij één van de lectoren zelfs tot de verzuchting; “20 jaar geleden spraken we af tijdens het eerste ICEC congres om het beter te gaan doen en hier zitten we dan weer…”

Gelukkig werden er daarna genoeg interessante, vernieuwende en inspirerende ontwikkelingen gepresenteerd om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Ik wil er een aantal kort aanstippen die mij persoonlijk erg aanspraken.

* Parametric Cost Analysis and Estimation – P.Martino, European Space Agency (NL)
Als je een ruimtevaartuig op een komeet kunt laten landen kun je wel iets.
De kosten daarvan worden verbluffend simpel geraamd. Aan de basis daarvan ligt een parametrisch kostenmodel dat gevoed wordt uit nacalculatiegegevens. De belangrijkste inputparameters zijn de complexiteit, de payload van de satelliet in kwestie en zo nog wat zaken. Stelt hen in staat om al in een zeer vroeg stadium belangrijke keuzes te maken.

* The Evaluations applied in Urban Developments – U.Visconti di Massino, ArcoTechnicaGroup (Italië)
Een interessant verhaal over grondexeploitaties en de samenhang met gebouw- en projectexploitatie. De in Nederland zeer gebruikelijke residuele grondwaarde-bepaling, werd als “the Dutch way” en als zeer vernieuwend aangeprezen. Het Kraanspoor gebouw in Amsterdam Noord werd als illustratie opgevoerd. Mooi om te zien hoe deze methode, waarbij je “achteruit” rekent en  de grondprijs als resultaat van de berekening overblijft nadat alle kosten uit de grondexploitatie zijn verrekend, als vernieuwend werd gezien. Weer een goed export-product erbij.

* Decision making in uncertain conditions- M. Arena, AICE (Italië)
Over het introduceren van fuzzy logic bij het ramen van een project met meerdere mogelijke oplossingen. Hierbij wordt aan elk alternatief onderdeel niet alleen een probabilistische bandbreedte gehangen maar ook een “Belief Function”, een  waarschijnlijkheidsfactor waarmee de ramer kan aangeven hoe zeker hij ervan is dat deze oplossing wordt gekozen. Dit lijkt mij een zeer interessante optie voor bijvoorbeeld het ramen van functioneel gespecifieerde contracten, zoals de UAVgc contracten in de Civiele sector. De moeite waard om nader te bestuderen.

* Re-engineering Project Budgeting and Management of Risk – C.H.Cropley RIMPL(Australië)
Het beheersen van het projectbudget en het voorspellen van de bijhorende kasstroom is vaak lastig. Door de probabilistische planning en de probabilistische raming, die vaak allebei al aanwezig zijn, te integreren ontstaat een probabilistiche cashflow. Op zich is dit niet nieuw en heb ik er zelf ook al eens mee geëxperimenteerd maar het werd hier weer eens enthousiast en duidelijk neergezet.

Uiteraard werden er nog veel meer boeiende inzichten en ontwikkelingen gedeeld, het was een overvol programma.

Daarnaast konden we gelukkig ook nog tijd vinden om met de DACE collega’s onder het genot van een Pasta en Scallopina alla Milanese een en ander alvast tussentijds te evalueren.

Wij kwamen tot de conclusie dat het erg leerzaam was en zeer de moeite waarde om erbij te zijn. Mijn persoonlijke indruk is dat wij in de Nederlandse kostenpraktijk een aantal zaken al op de juiste manier aanpakken. Wij doen het nog niet zo slecht, maar op een aantal gebieden valt er nog het nodige te verbeteren en kunnen we internationaal gezien nog veel van elkaar leren.

Dit congres was voor mij dan ook erg inspirerend en aanleiding om de ontwikkelingen op onze boeiende vakgebied op de voet te blijven volgen. Zowel passief als actief.

Joep van der Meer
Senior Kostenadviseur Rijkswaterstaat

Terug naar het overzicht

Nieuws

Verslag DACE/NVBK contactbijeenkomst 6 juni 2019 - Best Value en Vested: nieuwe procurement trends

Best Value en Vested: nieuwe procurement trends De tweede contactbijeenkomst van 2019...

Lees verder >>

3-daagse DACE awareness Value Management opleiding najaar 2019

“Laat uw project of product beter renderen” “Borgt de aansluiting bij...

Lees verder >>

DACE cursus Essenties van Project Cost Control 2019

Wilt u uw kennis en inzicht in Cost Control vergroten? Meld u dan nu aan voor onze...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
Tata-steel_BM_RGB.pnglogo-qts_totaal.pngFrieslandCampina.pngbronswerk_logo_payoff_rgb_72dpi_v2.pngLabel_Tebodin_Hor_CMYK.pngIv-Industrie.png