DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Wat is het nut van een begroting?

Dit is een vraag waarmee Jaap Vreeburg (Shell) vaak word geconfronteerd. Waarom maken we eigenlijk een begroting als we al een prijsopgaaf van een Engineering Procurement Construction Management (EPCM) of van een aannemer ontvangen? Het is immers zonde van de tijd om zelf een getal te maken, tevens zal de uitvoerende partij het toch wel beter weten..

Heeft het maken van een (tegen) begroting dan wel nut? Werkende voor een van de grotere opdrachtgevers ben ik er van overtuigd dat het antwoord op deze vraag een volmondig “ja” dient te zijn.

Binnen mijn werkgever vervult begroten een essentiële rol in het vergelijken van de diverse investerings mogelijkheden. Een LNG import installatie (zoals de gate terminal in Rotterdam - http://gate.nl/), kan bijvoorbeeld op verschillende manieren worden gerealiseerd:

  • Het “permanent” afmeren van een LNG carrier; regassification aan boord (lage investering; hogere operationele kosten).
  • Huren van een deel van de “Maasvlakte-2’; bouw van een LNG steiger, opslag en verdere installatie achter de strekdammen (afhankelijk van de beschikbare ruimte; lagere investering; lagere operationele kosten).
  • De bouw van een eiland midden in de Noordzee, in combinatie met een pijpleiding voor de afvoer van het opgewarmde gas (hoge investering; tevens complex om te opereren).
  • Aanleg van een pijplijn vanaf de gas aanbieder (zeer hoge investering bij lange afstand).

Een begroting van bovenstaande opties geeft onze investeerders meer inzicht in de scenario’s, opbrengsten en de verwachte operationele kosten. Op basis hiervan kan men bepalen welke optie het meest aantrekkelijk is. In dit geval, lijkt een realisatie op de Maasvlakte het meest aantrekkelijk. 

Verder wil ik benadrukken dat een begroting meer is dan een getal op een scherm, of op een stuk papier. Een begroting dient een reflectie te zijn van de commerciële positie van het project versus de diverse aanbieders.

Een lage offerte ten opzichte van een begroting lijkt erg aantrekkelijk; een bouw tegen lage kosten. In de praktijk valt dit tegen; een verlieslijdende aanbieding gaat vaak ten koste van de constructie veiligheid en kwaliteit, of in extreme gevallen een faillissement van de tegen partij. Allemaal ongewenst, een gezonde positie van de aannemer is belangrijk om veilig de operationele fase in te gaan en door te komen.

Het andere uiterste is een hoge aanbieding ten opzichte van de begroting, dit heeft consequenties voor de levensvatbaarheid van een project; ervan uitgaande dat je überhaupt bereid bent om “teveel” te betalen.

Tenslotte, er is interne informatie nodig betreffende de verwachte constructie planning van een project, zoals; hoeveel constructie en staf uren, behoefte aan tijdelijke voorzieningen, kantoren, opslag, wegen, etc.? En zeer belangrijk, wanneer kan de installatie in gebruik worden genomen? Dit alles dient te worden gevangen in een gedegen begroting,

Een interne blik is noodzaak!

Jaap Vreeburg
Project Manager Capital Cost Estimating Tool Shell Global Solutions

Terug naar het overzicht

Nieuws

Verslag DACE/NVBK contactbijeenkomst 6 juni 2019 - Best Value en Vested: nieuwe procurement trends

Best Value en Vested: nieuwe procurement trends De tweede contactbijeenkomst van 2019...

Lees verder >>

3-daagse DACE awareness Value Management opleiding najaar 2019

“Laat uw project of product beter renderen” “Borgt de aansluiting bij...

Lees verder >>

DACE cursus Essenties van Project Cost Control 2019

Wilt u uw kennis en inzicht in Cost Control vergroten? Meld u dan nu aan voor onze...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
VMI-GROUP-logo-PMS355.pngrws_logo.pngBiodiesel Amsterdam.pngRHDHV_WS+D_CMYK.pngLogo-Van-Hattum-en-Blankevoort.pngCostengineering-Logo.png