DACE is een onafhankelijk stichting met als missie de constante ontwikkeling van de vakgebieden Cost Engineering en Value Management door de gehele keten heen binnen de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie in Nederland.

Wordt Cost Engineering Project Controls?

Cost Engineering en Cost Engineers proberen internationaal, via ICEC, erkenning te krijgen voor het vakgebied. De droom is om net als de termen architect, engineer en project manager als een begrip herkent te worden, waarbij je niet meer hoeft uit te leggen wat je doet.

Het vakgebied Cost Engineering is echter versnippert er zijn bijvoorbeeld Cost Engineers en Quantity Surveyors als twee hoofdstromen. Wat is het verschil? Daar is onderzoek naar gedaan, maar ik omschrijf het altijd als een Cost Engineer is een techneut die zich in kosten heeft verdiept en een Quantity Surveyor is rechtstreeks opgeleid om kosten te beheersen in een technische omgeving (een gespecialiseerde bedrijfskundige). Hoe zie je dat terug? Quantity Surveyors zullen meer vanuit statistiek een estimate benaderen en Cost Engineers zullen meer van een simulatiemodel willen werken. Je ziet ook vaak dat Quantity Surveyors meer in contract management gespecialiseerd zijn, waar Cost Engineers meer in Estimating en Planning zitten.

Kun je internationale erkenning vinden voor 1 van de 2 meest gebruikte kreten en staat 1 van de 2 toe dat zijn benaming verdwijnt. Dekt de naam überhaupt nog de lading? Denk je bij Quantity Surveying aan iemand die begrotingen en contracten maakt, denk je bij Cost Engineer aan iemand die Planningen maakt? In deze vragen ligt natuurlijk het antwoord en er gaan steeds meer stemmen op om onder een andere naam verder te gaan en die naam wordt waarschijnlijk Project Controls. In de DACE context ontstaat dan de vraag is dat inclusief Value Management welk vakgebied zowel door de Cost Engineers als de Quantity Surveyors wordt geclaimd of moeten we (h)erkennen dat Value Management meer tegen scope definition/design aanligt dan tegen controls. Een andere vraag is: werken wij alleen in Projecten?

Certified Project Controller?

We zien eigenlijk al binnen Cost Engineering dat er deelgebieden zijn en dat er in het buitenland certificering is voor deelgebieden, bijv. planning professional, estimating professional et cetera. Als Projects Controls de nieuwe naam wordt en we als hoogste niveau waarschijnlijk een Certified Project Controller hebben, zal het duidelijker worden dat we dat niet allemaal zijn en zal er waarschijnlijk een behoefte gaan ontstaan naar de deelcertificaten hierboven genoemd, modules binnen het vakgebied.

Voor DACE een uitdaging om te kijken hoe we daar in de Nederlandse context mee om moeten gaan. Misschien is “De betekenis van certificering in de Nederlandse context” een onderwerp voor een volgende keer.

Robert de Vries
Voorzitter DACE

Terug naar het overzicht

Nieuws

Uitnodiging gezamenlijke DACE/NVBK contactbijeenkomst 6 juni 2019: 'Vested outsourcing en Best Value Procurement'

Hierbij nodigen wij u uit voor de gezamenlijke DACE/NVBK contactbijeenkomst op 6...

Lees verder >>

Verslag DACE Contactbijeenkomst 14 maart 2019 - Contract Management

De eerste contactbijeenkomst van 2019 stond in het teken van de oprichting van de SIG Contract...

Lees verder >>

DACE Jaarverslag 2018

2018 was weer een actief jaar voor het DACE netwerk. Een netwerk dat bestaat dankzij de pro deo...

Lees verder >>
Naar het nieuwsoverzicht
logo3262.pngrws_logo.pngBN_kleur.pngHNV_Logo_2spotC.pngCOFELYFabricom_73mm_RGB-Bi-Plain.pngIv-Industrie.png