Uitnodiging DACE Contactbijeenkomst 5 oktober: “Navigeren naar duurzame projecten: vanuit diverse perspectieven"

Uitnodiging DACE Contactbijeenkomst 5 oktober: “Navigeren naar duurzame projecten: vanuit diverse perspectieven"

18 september 2023 om 10:28 door Communicatie DACE 0 reacties

       DACE Contactbij 17-5

              “Navigeren naar duurzame projecten: vanuit diverse perspectieven"

Beste deelnemer,

Met genoegen nodigen wij u uit voor de DACE contactbijeenkomst:“Navigeren naar duurzame projecten: vanuit diverse perspectieven” op donderdag 5 oktober a.s. in ‘De Soester Duinen’ (Soesterbergsestraat 188, 3768 MD Soest). 

SIG GWW organiseert deze keer de contactbijeenkomst.
Welkom bij deze inspirerende bijeenkomst over duurzaamheid in GWW/civiele projecten!

Duurzaamheid is niet langer een optie, maar een absolute noodzaak in de wereld van vandaag.Of je nu bij een opdrachtgever, aannemer, of een ingenieursbureau werkt, we staan allemaal voor de uitdaging om duurzaamheid permanent te integreren in onze projecten. In deze netwerkbijeenkomst gaan we samen op reis door te kijken naar de verschillende perspectieven op duurzaamheid.

We zullen ontdekken hoe opdrachtgevers duurzaamheid als een drijvende kracht in hun projecten zien, hoe aannemers duurzame oplossingen implementeren in de praktijk en hoe ingenieursbureaus innovatieve oplossingen ontwikkelen om projecten duurzamer, milieuvriendelijker en toekomstbestendiger te maken.

Samen zullen we de uitdagingen en kansen bespreken die de facetten van duurzaamheid met zich meebrengen binnen de GWW/civiele techniek.

Eerste presentatie: “Duurzaam bouwen”
De eerste presentatie wordt gegeven door Jos Kamphuis en Rik van de Weijer (Ballast Nedam). Jos en Rik nemen u mee in verduurzaming van de bouw, en gaan in op de onwikkelingen die horen bij het verduurzamen van bouwplaatsen, ketenparken en kantoren. Dit door middel van elektrificatie en inzet duurzamen brandstofffen.

Jos Kamphuis is werkzaam bij Ballast Nedam als adviseur duurzaamheid. Op tenders en projecten adviseert hij het team hoe duurzaamheid concreet te maken en de milieuimpact van onze bouwactiviteiten terug te brengen. Onder andere door keuze van alternatieve materialen, transport te reduceren of milieu impact van materieel te verminderen.
Rik van de Weijer is binnen de Ballast Nedam Materieeldienst als Manager Bouwplaatsinrichting verantwoordelijk voor de inrichting van onze bouwplaatsen. Door de toepassing van elektrisch materieel is de focus op de energievoorziening de afgelopen jaren sterk vergroot. De wisselwerking tussen vaste netaansluitingen en mobiele energievoorzieningen is aan de orde van de dag.

Tweede presentatie: “Hoe stimuleer je duurzaamheid?” 
De tweede presentatie wordt gegeven door Peter van Schaik & Sietsze Smit (Prorail).
Om de flinke hoeveelheden CO2 en stikstof die spoorse bouwmachines uitstoten terug te dringen, werkt ProRail samen met IenW en RWS aan twee belangrijke programma’s: Klimaatneutrale en Circulaire Infraprojecten (KCI) en Schoon en Emissieloos bouwen (SEB). Daarmee kunnen we deze uitstoot fors reduceren en uiteindelijk klimaatneutraal worden. Daarvoor moeten er wel enkele uitdagingen worden overwonnen. ProRail speelt als opdrachtgever een belangrijke rol in stimuleren van duurzaam bouwen.

Peter van Schaik
(Adviseur Duurzaam Inkopen – Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB)) en Sietze Smit (Teammanager CE) gaan dieper in op hoe zij als Opdrachtgever binnen de contracten duurzaam bouwen kunnen versnellen.

Derde presentatie: "Hergebruik van liggers Kunstwerken"
De derde presentatie wordt gegeven door Ton de Vries (RWS). Vanuit het initiatief om duurzamer te bouwen is Rijkswaterstaat samen gaan werken met de markt in Strategic Business Innovation Research Circulaire Viaducten (SBIR).

Middels een prijsvraag is de markt gevraagd naar innovatieve ideeën voor het realiseren van circulaire viaducten. Van de veelbelovende inzendingen zijn er een drietal specifiek gericht op hergebruik van kunstwerken. Binnen het project A9 hebben we één van deze innovatie geïmplementeerd en hebben we de eerste liggers voor hergebruik kunnen oogsten. Graag presenteren wij u de eerste resultaten van dit baanbrekende werk.

Ton de Vries maakt deel uit van het Coördinatieteam van de Kostenpool RWS. Verantwoordelijk voor de aansturing, de uniforme werkwijze, de kwaliteit van de kostenproducten en de toedeling van de kostenadviseurs van RWS.

Aansluitend nodigen wij u graag uit voor een netwerkborrel.

Programma 15:00-17:00 uur

15:00: Opening DACE voorzitter Robert de Vries 
15:15: Presentatie
 “Duurzaam bouwen” door Jos Kamphuis en Rik van de Weijer
15:45: Presentatie “Hoe stimuleer je duurzaamheid?” door Peter van Schaik en Sietsze Smit
16:15: Presentatie "Hergebruik van liggers Kunstwerken" door Ton de Vries
16:45: Afrondende vragen
17:00: Sluiting en netwerkborrel

U kunt zich door middel van een e-mail nu al opgeven voor deze activiteit. Dat helpt ons om de bijeenkomst te organiseren.

We zien er naar uit om u te mogen begroeten bij de DACE contactbijeenkomst.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten